Werken en leren bij de Kraamvogel
Sinds september 2019 is Jolanda (54) leerling-kraamverzorgende bij de Kraamvogel. Hoe ziet dat opleidingstraject eruit? Wat maakt ze mee en hoe combineert ze dit met haar privéleven? En hoe kwam ze tot de keuze voor de opleiding tot kraamverzorgende? In dit artikel meer over Jolanda en haar opleiding bij de Kraamvogel.
Jarenlang werkte Jolanda in een schoenenwinkel. Afgelopen jaar besloot ze dat ze de opleiding tot kraamverzorgende wilde gaan volgen en startte daarmee in september 2019 bij de Geboortezorg Academie. Ze is als leerling kraamverzorgende onderdeel van team ‘De Kleine Kei’ bij de Kraamvogel.
Hoe vind je de opleiding gaan tot nu toe?
“Ik vind het best pittig, omdat ik verder geen zorgachtergrond heb. Met mijn werk in de schoenenwinkel wat ik jarenlang heb gedaan, was ik ook helemaal niet meer gewend om in de schoolbanken te zitten. Dat leerproces is dus weer even wennen voor mij, maar ook erg leuk!”
Wat was voor jou de doorslaggevende reden om voor kraamzorg te kiezen?
“Ik zocht echt een nieuwe uitdaging en die vond ik in de kraamzorg. Het is daarnaast ook heel afwisselend, omdat je elke keer weer in een ander gezin komt te werken om hen op weg te helpen met de zorg voor hun baby. Ik vind het heel mooi om zo’n belangrijke periode in iemands leven van heel dichtbij mee te mogen maken”.
Wat neem je mee uit je vorige werk naar de kraamzorg?
“Klantgerichtheid is echt een vaardigheid die me nu heel erg goed van pas komt, dat komt natuurlijk in beide beroepen terug. Het inspelen op de behoefte van de klant is ook in de kraamzorg heel erg belangrijk. Daarnaast wordt er in dit werk ook wel wat flexibiliteit van je gevraagd”.
Hoe combineer je de opleiding met je privéleven?
“Dat gaat eigenlijk heel erg goed. Mijn man had altijd al onregelmatige werktijden, dus als gezin waren we daar wel aan gewend. Nu mijn dochter van 21 en ik ook een beroep hebben met wisselende werktijden, moeten we wel goed opletten dat we ook tijd voor elkaar kunnen maken.
Ik vind het ook fijn dat ik bij de Kraamvogel de mogelijkheid heb om echt tijd aan school te besteden en dan niet ‘in zorg te zitten’, zoals we dat noemen. Ik heb gemerkt bij de opleiding dat dat ook anders kan zijn. Dan is het echt lastig om die balans tussen werk en privé goed te houden!”.
Wat zou je anderen willen meegeven die overwegen de kraamzorg in te gaan?
“Het is super dankbaar werk en de klant is vaak heel blij met je. Je moet er als kraamverzorgende wel tegen kunnen om te wachten als het rustiger is. Ook de balans tussen werk en privé kan wel lastig zijn voor sommigen, al zijn er nu bij onze organisatie veel mogelijkheden qua werk nadat je de studie hebt afgerond. Voor mijzelf geldt; ik vindt het heerlijk om even acht dagen te knallen en daarna lekker een weekje vrij te hebben”.
Start met de opleiding!
Heeft Jolanda jou ook enthousiast gemaakt voor de opleiding tot kraamverzorgende? Klik dan hier om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor jou!